Speelronde 1

Opdracht van de week: Vandaag neem ik de uitdaging aan

Vandaag de eerste keer Playing for Success voor de kinderen van De Vijver en de Bras. Enthousiast en met veel zin kwamen de kinderen de bus uit. Iedere speelronde staat er een opdracht van de week centraal. De opdracht van de eerste speelronde was: Vandaag neem ik de uitdaging aan! Het kennismaken staat hierbij centraal. Wat doe je als je met iemand kennis maakt? Welke vragen stel je aan iemand die je nog niet zo goed kent? De kinderen die vandaag bij PfS zijn geweest, kennen vaak wel de kinderen van hun eigen school; hoe maak je kennis met de kinderen van de andere school? Zo kun je iemand een hand geven en jezelf voorstellen. Daarnaast kan je wat vragen stellen om de ander beter te leren kennen. Voorbeelden hiervan zijn: Hoe heet jij?, Op welke school zit jij?, In welke groep zit je?, Wat doe je graag in je vrije tijd?, enz. Deze vragen konden de kinderen vandaag aan elkaar stellen, maar kunnen ze ook in iedere andere situatie, waarin ze terecht komen, stellen. Een compliment geven wanneer het is gelukt om aan iemand een vraag te stellen, vergroot het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat het kennis maken met een onbekende niet ‘eng’ of ‘raar’ hoeft te zijn. Wie gaat de rest van de week de uitdaging aan?

Deze eerste speelronde begonnen we met twee opdrachten om elkaar beter te leren kennen:
‘De Parachute’ en ‘Ren je Rot’.

De Parachute
De parachute is een groot rond doek waarmee je allerlei leuke oefeningen kunt doen. Bij deze oefening staan de kinderen in een kring en houden het doek vast. Vervolgens wordt met de kinderen besproken welke windkracht er is en moeten de kinderen luisteren naar de windkracht die genoemd wordt. Hoe hoger de windkracht, hoe harder het doek gaat wapperen. Behalve het wapperen moesten de kinderen ook nog opletten of hun kleur genoemd werd. Wanneer dit het geval was, moest je onder het doek naar de overkant kruipen. Met de kinderen wordt daarna ook een “tent” gemaakt. Er wordt afgeteld van drie naar een en dan zetten de kinderen een grote stap naar voren en trekken het doek over zich heen en gaan er vervolgens op zitten. Als iedereen mee werkt, is er van de buitenkant een tent te zien. Tot slot wordt met de kinderen linksom en rechtsom een rondje gerend, waarbij de kinderen wisselend alleen rechts of links het doek vast houden.
Het kennismaken en samenwerken staan tijdens deze opdracht centraal.
Gedurende de opdracht wordt door de begeleiders gekeken naar de houding van de kinderen tijdens deze opdracht: tonen ze initiatief of zijn ze juist afwachtend? Wat is het stemvolume van het kind bij het noemen van de windkracht? Welke houding neemt het kind aan op het moment dat hij/zij de opdracht uit moet voeren?

Ren je Rot
Bij Ren je Rot wordt de groep verdeeld in drie teams.
Groepje 1: Vincent, Bauke, Bobbie, Benjamin en Jay
Groepje 2: Tom, Robine, Julius, Isa, Arnoud en Fenne
Groepje 3: Xatève, Naoual, Stijn, Nathan, Michael
Met elkaar moeten de kinderen op zoek naar vragen die verspreid in de ruimte liggen. De kaarten liggen omgekeerd en door elkaar heen, zodat de kinderen niet kunnen zien waar de vragen liggen. Ieder groepje begint met het zoeken van een andere vraag en tellen vervolgens door. Van tevoren wordt met het team overlegd in welke volgorde de kinderen gaan rennen. Om beurten gaan de kinderen op zoek naar het nummer van hun vraag en zodra ze deze gevonden hebben, onthouden ze deze vraag en ‘nemen’ ze deze mee naar hun groepje. Daarna is het de bedoeling dat de kinderen met elkaar overleggen over het antwoord. Het volgende kind mag pas rennen op het moment dat het antwoord is opgeschreven. Het antwoord kan opgeschreven worden door een begeleider, maar ook door een kind uit het groepje. Tijdens het zoeken naar de vraag worden de kinderen gestimuleerd om elkaar aan te moedigen. Dit versterkt het groepsgevoel en vergroot de kans dat het kind dat de vraag moet zoeken, doorzet. Bij deze opdracht staat het samenwerken, overleggen en doorzetten centraal. Gedurende de opdracht wordt door de begeleiders gekeken naar de houding van de kinderen tijdens deze opdracht: tonen ze initiatief of zijn ze juist afwachtend? Hoe verloopt de samenwerking en het overleg en wat is de rol van het individuele kind hierin?

Na de pauze was het tijd voor de rondleiding.
Bij de rondleiding mogen de kinderen een kijkje nemen achter de schermen bij ADO Den Haag. De rondleiding wordt gegeven door een medewerker van ADO Den Haag. Hij neemt de kinderen mee en laat de kinderen ruimtes zien, waar veel mensen niet mogen komen. Zo mogen ze een kijkje nemen in de commandoruimte, De Senaatskamer en mogen ze zelfs een echte skybox in!
Bij deze opdracht werken de kinderen in tweetallen. Aan het begin van de opdracht krijgen de kinderen een blad met vragen en een tablet. De vragen hebben betrekking op de verschillende ruimtes die bij het stadion horen. Het is dan aan de kinderen om op te letten en te kijken in welke ruimte ze zijn en welke vraag er besproken wordt. Zo is het ook aan hen om te kijken of er nog vragen tussen zitten die gedurende de rondleiding niet aan de orde zijn geweest. Deze mogen ze dan alsnog zelf stellen. De antwoorden op de vragen worden in een format op de tablet ingevuld. Hierbij is het de bedoeling dat de kinderen van tevoren met elkaar overleggen over het antwoord en samen beslissen wat er wordt ingevuld. Daarnaast krijgen de kinderen ook de gelegenheid om hun eigen vragen te stellen. Voordat de kinderen aan de opdracht beginnen, maken ze een taakverdeling en is het de bedoeling dat ze zich aan deze taakverdeling houden.
Tijdens deze opdracht wordt gewerkt aan de taalvaardigheid (spreken, luisteren, schrijven) van de kinderen. Ook het stellen van vragen, overleggen en samenwerken staan bij deze opdracht centraal.
Gedurende de opdracht wordt door de begeleiders gekeken naar de houding van de kinderen tijdens deze opdracht: Tonen ze initiatief tijdens het overleg of zijn ze juist afwachtend? Op welke manier wordt de taakverdeling gemaakt? Hoe verloopt de samenwerking? Blijven de kinderen gedurende de opdracht bij elkaar en wat doen ze met de tips die ze van de begeleiders krijgen?

Wist je dat?

– Vincent wist hoe hard het in Nederland kan waaien?
– Xatève al weet waar ze bij Playing for Success aan wil werken?
– Benjamin na Playing for Success door moest naar voetbal?
– Tom al eens een rondleiding bij ADO heeft gehad?
– Naoual heel hard kan rennen?
– Robine drie keer meegelopen heeft met spelers van ADO Den Haag?
– Bauke een paar keer zijn vinger opstak in de kring?
– Julius voor iedereen de deur open hield?
– Stijn heel behulpzaam was?
– Isa haar teamgenoten aanmoedigde bij Ren je Rot?
– Nathan wilde weten of hij wel het veld op mocht?
– Michael enthousiast de bus uit kwam?
– Bobbie veel vragen stelde aan Anton?
– Arnoud een boekje heeft gekregen?

Dit bericht is geplaatst in Cars Jeans Stadion, Weblog. Bookmark de permalink.

4 reacties op Speelronde 1

 1. Martine schreef:

  Leuk om te lezen wat jullie gedaan hebben. Tom was heel enthousiast en heeft zin in de volgende ronde.
  Succes de komende weken.

  • beheerder schreef:

   Hoi Martine,
   Wij hebben ook genoten van Tom. Erg leuk om te zien hoe hij betrokken was bij de opdrachten. Ook wij zijn erg enthousiast en kijken al uit naar de volgende bijeenkomst!

 2. beheerder schreef:

  Hoi Martine,
  Wat leuk om te lezen! Daar doen we het voor (en het werken met de kids natuurlijk).
  Dan weten we ook gelijk in hoeverre de site bekeken wordt 🙂

 3. beheerder schreef:

  Beste Monique,
  Bedankt voor je enthousiaste reactie. Dat er geen weetje van je zoon bij staat, kan er mee te maken hebben dat we niet weten of je toestemming geeft of hebt gegeven hebben om de naam van je zoon op de website te plaatsen. Er waren nl. ouders die dit vergeten waren om aan te geven. Om problemen te voorkomen, plaatsen we deze dan niet. Als je hier verder geen bezwaar tegen hebt, zorg ik dat er volgende keer wel een weetje op de site staat. Wil je dan nog even de naam van je zoon doorgeven? Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *