Maandag – Kennismaken & Samenwerken

Maandag

Vandaag was de eerste dag van de Playing for Success zomerschool. Deze dag stond in het teken van kennismaken en samenwerken. Een nieuwe groep met kinderen en begeleiders die je (nog) niet kent.

We begonnen de dag in de kring waar de kinderen kennis maakte met de Playing for Success zomerschool en de begeleiders.

Voordat we aan de eerste opdracht begonnen hebben de kinderen voor zichzelf genoteerd wat zij al wisten over het thema ‘kennismaken’ met behulp van een woordweb. Daarna hebben de kinderen dit in kleine groepjes besproken. Best spannend om aan elkaar te vertellen wat je weet over een onderwerp. Zo wisten de kinderen al dat het handig is om te vertellen hoe je heet en hoe oud je bent. Bij kennismaken is het soms ook handig als je van elkaar weet welke hobby’s je hebt.

Nadat we dit allemaal hadden besproken gingen de kinderen met deze informatie aan de slag tijdens de opdracht ‘Wie ben ik?’ De opdracht bestond uit twee onderdelen: jezelf voorstellen op papier en jezelf voorstellen aan de groep. Als eerst gingen de kinderen aan de slag met zichzelf voorstellen op papier. Iedereen deed dit op zijn of haar eigen manier. Het mocht met een van te voren gemaakt blad dat de kinderen konden invullen; maar het mocht ook op de computer, of gewoon met een wit blaadje en wat stiften. Alle kinderen gingen hard aan de slag. Een voordeel van jezelf voorstellen op papier: je kan nog even nadenken wat je allemaal wil vertellen.

Nadat iedereen zichzelf had voorgesteld op papier, hebben de kinderen zichzelf voorgesteld aan elkaar. Best spannend want dat deden we in de Persruimte van ADO Den Haag. Met behulp van een microfoon en het eerder gemaakte blad kon iedereen vertellen wie hij/zij was. Voordat we dat deden hebben we het even gehad over hoe je dat doet, want het is best spannend als je ineens voor een groep moet staan. De kinderen hebben de apenklop geleerd en geleerd om stevig als een boom te staan. Na de opdracht ‘Wie ben ik?’ kenden we elkaar weer wat beter en wisten we elkaars naam, hobby’s en nog veel meer.

Nu de kinderen hadden kennisgemaakt, hadden zij misschien wel nog meer woorden ontdekt die bij het thema kennismaken hoorden. Deze vulde zij (met een andere kleur) aan in het woordweb. Zo kunnen de kinderen precies zien wat zij al wisten en wat zij nu extra weten!

Net zo een woordweb maakten de kinderen over samenwerken. Eerst weer zelf invullen: wat hoort er bij samenwerken, waar denk ik aan. En daarna bespreken in een klein groepje. Woorden als overleggen en elkaar helpen kwamen al voorbij.

Na de lunch was het tijd om de kennis over samenwerken in de praktijk te brengen. Dit deden de kinderen tijdens een workshop skateboarden. Deze workshop werd verzorgd door: Skatepark Sweatshop uit Den Haag. Met behulp van de instructeurs en elkaar hebben de kinderen de beginselen van het skateboarden onder de knie gekregen. Voor de een was het wat makkelijker dan de ander; maar iedereen heeft gigantisch zijn of haar best gedaan en zichzelf overtroffen!

Als afsluiting van de dag is de workshop besproken en is het woordweb over samenwerken aangevuld. Want behalve overleggen en elkaar helpen hoort bijvoorbeeld ook elkaar aanmoedigen bij samenwerken. 

Op naar een nieuwe dag! Morgen staat in het teken van ‘gezonde voeding’.

Voor foto’s klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Weblog, Zomerschool 2021. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.