Speelronde 2

De opdracht van de week is: Vandaag doe ik alles met aandacht

Vandaag was de tweede speelronde van Playing for Success. Deze week kozen de kinderen hun eerste leerdoel. De komende weken kunnen de kinderen hier op school en thuis verder aan werken.  De opdracht van de week staat in het teken van motivatie en staat de komende weken centraal. Om hier ook thuis en op school aan te kunnen werken kunt u de opdracht van de week met het kind bespreken. Wat betekent de opdracht van de week? Wat betekent het dat je ‘iets met zorg en aandacht’ doet? Wat levert het je op? Hierdoor leert het kind zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen voor opdrachten en kan het fouten schelen wanneer je aandacht hebt voor een opdracht of bijv. een instructie. Daarnaast ziet het werk er vaak netter uit. Een compliment geven wanneer een kind met aandacht aan, bevordert het zelfvertrouwen en leert hem/haar om met moeilijke situaties/dingen om te gaan.

Deze speelronde begonnen de kinderen in hun vaste groepje met de opdracht ‘Geef het kleur’.

Geef het kleur

In hun vaste groepjes gaan de kinderen een voetbalclub oprichten. Met elkaar moeten ze nadenken over de naam, het logo en de kleuren van de verschillende tenues (uit, thuis en keeper).  Nadat de kinderen dit eerst voor zichzelf hebben opgeschreven, wordt er overlegd en een voetbalclub opgericht. Vervolgens werd er een taakverdeling gemaakt en een werkt ieder kind aan een tenue of aan het logo. Het logo mocht uiteindelijk om een echt doek geschilderd worden. Wat zijn er weer originele voetbalclubs opgericht en mooie tenues ontworpen. Het resultaat wordt uiteindelijk in het leercentrum opgehangen. De begeleider bekijkt tijdens deze opdracht hoe het proces van overleggen verloopt en op welke manier de kinderen met de opdracht aan de slag gaan. Werken ze zelfstandig? Stellen ze vragen? Wat doen ze gedurende de opdracht? Hebben ze aandacht voor elkaar en voor het werk van de ander? In welke mate betrekken de kinderen elkaar bij de opdracht? Behalve het creatieve element, staat bij deze opdracht ook het samenwerken, overleggen en zelfstandig werken centraal.

Tijdens deze opdracht waren er vier kinderen die een appeltaart mochten bakken.

Appeltaart

Vier kinderen mochten al direct mee met juf Esmée. Zij maakten samen een appeltaart. Tijdens het bakken van de appeltaart gaat de begeleider met het kind in gesprek over het coaching kaartje. Ieder kind mag na afloop het coaching kaartje mee naar huis nemen. Zo kan het kind hier ook op school mee aan de slag.

Bij het bakken van de appeltaart staat niet alleen het proces van bakken centraal, maar zijn de kinderen ook bezig met begrijpend lezen. Met elkaar wordt de achterkant van de verpakking gelezen en bepaald wat er moet gebeuren. Daarnaast moet ieder kind uitrekenen hoeveel hij/zij van ieder ingrediënt nodig heeft. Het uitrekenen mag uit het hoofd, maar er mag ook een rekenmachine gebruikt worden. Het gaat er om dat ieder kind uiteindelijk een eigen appeltaart maakt (zijn eigen appels snijdt en zelf het deeg kneedt). Aan het eind van de speelronde neemt ieder kind zijn eigen appeltaart mee naar huis. De begeleider bekijkt tijdens de opdracht hoe het proces van overleggen verloopt en op welke manier de kinderen met de opdracht aan de slag gaan. Behalve het proces van het bakken, staat bij deze opdracht ook het rekenen, begrijpend lezen, samenwerken en overleggen centraal.

Na de pauze gingen de kinderen aan de slag met de rondleiding

Bij de rondleiding mogen de kinderen een kijkje nemen achter de schermen bij ADO Den Haag. Bij deze opdracht werken de kinderen in tweetallen. Aan het begin van de opdracht krijgen de kinderen een blad met vragen en een tablet. De vragen hebben betrekking op de verschillende ruimtes die bij het stadion horen. Het is dan aan de kinderen om op te letten en te kijken in welke ruimte ze zijn en welke vraag er besproken wordt. Zo is het ook aan hen om te kijken of er nog vragen tussen zitten die gedurende de rondleiding niet aan de orde zijn geweest. Deze mogen ze dan alsnog zelf stellen. De antwoorden op de vragen worden in een format op de tablet ingevuld. Hierbij is het de bedoeling dat de kinderen van tevoren met elkaar overleggen over het antwoord en samen beslissen wat er wordt ingevuld. Daarnaast krijgen de kinderen ook de gelegenheid om hun eigen vragen te stellen. Voordat de kinderen aan de opdracht beginnen, maken ze een taakverdeling en is het de bedoeling dat ze zich aan deze taakverdeling houden. Tijdens deze opdracht wordt gewerkt aan de taalvaardigheid (spreken, luisteren, schrijven) van de kinderen. Ook het stellen van vragen, overleggen en samenwerken staan bij deze opdracht centraal. Gedurende de opdracht wordt door de begeleiders gekeken naar de houding van de kinderen tijdens deze opdracht: Tonen ze initiatief tijdens het overleg of zijn ze juist afwachtend? Op welke manier wordt de taakverdeling gemaakt? Hoe verloopt de samenwerking? Blijven de kinderen gedurende de opdracht bij elkaar en wat doen ze met de tips die ze van de begeleiders krijgen?

Voor de foto’s van deze speelronde klik hier

Dit bericht is geplaatst in B!ngoal Stadion, Weblog. Bookmark de permalink.